PortMate-hankkeen loppukonferenssissa esiteltiin tuloksia ja lopulta katseet suunnattiin tulevaisuuteen

By Julia Jokelin, Contact Point Finland
Published on 20.3.2020
Type of content: Interview

Suomeksi

PortMate-hankkeen loppukonferenssissa esiteltiin tuloksia ja lopulta katseet suunnattiin tulevaisuuteen

Piensatamien turvallisuuteen ja resurssitehokkuuden parantamiseen keskittyneen PortMate-hankkeen tuloksia esiteltiin 12. syyskuuta 2019 pidetyssä loppukonferenssissa Satakunnan ammattikorkeakoulussa (SAMK) Raumalla. Projektin avulla Itämeren alueella on nyt 19 piensatamaa, joissa on paremmat palvelut satamien käyttäjille.
 
Uusi Central Baltic Contact Point Finland, Julia Jokelin, pääsi haastattelemaan projektinvetäjä Minna Keinänen-Toivolaa konferenssiaamun jännittävissä tunnelmissa.

Central Balticin toiselta hakukierrokselta rahoitetun PortMate-hankkeen vetäjä Minna Keinänen-Toivola on silminnähden iloinen.
Marraskuussa 2016 käynnistelty PortMate - Safely connected and sustainable small ports in Central Baltic region-hanke on nyt saatu pisteeseen, jossa sen tuloksia oikeasti kelpaa esitellä.

Hankkeessa oli mukana yhteensä 19 piensatamaa Suomesta, Ruotsista ja Ahvenanmaalta niin sanotun ”purjehduskolmion” alueelta.

Yhteistyössä Rauman, Kökarin, Sottungan, Söderhamnin ja Gävlen satamien kanssa Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK:in PortMate-hanke kehitti veneilijöiden turvallista saapumista ja lähtemistä pienisatamista tukevan ohjeiston ja onnistui takaamaan heille myös turvallisen satama-ajan -
 
Ohjeiston lisäksi hankkeen avulla investointiin kestäviin ja resurssitehokkaisiin ratkaisuihin maalla muun muassa aurinkopaneelien, sanitaatioratkaisujen, LED-valaistusten ja langattomien internetyhteyksien avulla. Työn tuloksena piensatamaoperaattoreiden yhteistyö vahvistui merkittävästi.

Hankkeen tuloksia ei oikeasti voi vähätellä. Vajaassa kolmessa vuodessa tehtiin 38 virallista turvallisuusvideota ja investoitiin lähes miljoonalla eurolla (1/3 kokonaisbudjetista) pienvenesatamien parantamiseen. Nämä kohdat myös Keinänen-Toivola nostaa esiin, kun kysyy hankkeen merkittävimmistä saavutuksista.
 
Investointien lisäksi Keinänen-Toivola korostaa myös rajat ylittävän yhteistyön tärkeyttä projektin onnistumisessa. Yhteistyö ja yhdessä tekeminen yhteisellä budjetilla ”purjehduskolmion” alueella mahdollisti sen, että oikeasti useita alueen satamia pystyttiin parantamaan pelkkien paikallisten pienhankkeiden sijasta.

Mutta miksi PortMate-hanke tuntuu onnistuneen niin hyvin?

Yhdessä tekeminen, energiset asenteet ja oikeasti halu kehittää keskisen Itämeren alueen piensatamia turvallisempaan, ekologisempaan ja resurssitehokkaampaan suuntaan veivät tämän hankkeen pitkälle.
 
Ja nämä tunnelmat välittyivät myös Keinänen-Toivolan puheista loppukonferenssissa.
 
Eikä Keinänen-Toivola turhaan painottanut yhdessä tekemisen tärkeyttä: konferenssipäivän koko iltapäivä oli omistettu puheenvuoroille, joissa eri tahot pääsivät esittelemään omia satamahankkeitaan keskisen Itämeren alueella. Mukana olivat muun muassa Central Balticin hankkeet Smart Marina, Batseco-Boat, SEASTOP, 30 Miles ja BOOSTED.
 
Puheenvuoroista välittyi halu tehdä yhteistyötä. Ties vaikka uusia projekteja olisi jo suunnitteilla?